Hvad Viser Indekstal?

Matematik
July 6th, 2020

Hvor stor er forskellen på udgangspunktet og til det nuværende? Indekstal bruges ofte i erhvervslivet til at vise, hvor godt virksomhederne klarer sig på bestemte parametre. Det kan typisk være på omsætningen.

Bliv klogere på indekstal, samt hvordan de bruges i vores gennemgang af, hvad indekstal viser.

Det viser indekstal

Indekstal viser den ændring, som du ser i en talrække. Ændringen vises i procent - altså den procentvise ændring.

Indekstallets funktion er at vise eller belyse den udvikling, der er i tallet over en given periode. Det bruges derfor tit i forbindelse med budgetter og indfriede tal.

Vi kan lave et eksempel. Her er indekstallet 100 i det første år - også kaldet basisåret. Hvis vi kører med et reel tal på 2900 her og 2800 i år to, så er indekstallet 96,55.

Indekstallet udregnes ved at sige ("årets værdi" / "værdi i basisåret") * 100 = 2800 / 2900 = 96,55.

Du har altid basisåret - altså dit udgangspunkt, nederst i ligningen, mens det øverste altid er det år, som du forsøger at finde indekstallet ud fra basisåret ud fra.

Indekstal bruges ofte til at beskrive tal, når det reelle tal ikke har en "wow-effekt". Det kan være i reklamer. Her kan du se et prisfald på 20-25%, men hvis prisfaldet blot er på 20 kr., så lyder det bedre at bruge indekstallet fremfor det reelle tal.

Det samme gør sig gældende ved vækst. Det lyder flot, når en virksomhed siger, at salget er i indeks 200, men når indeks 100 blot er 100 kr., så er indeks 200 kun 200 kr.

Tak til avXperten

Til slut takker vi AvXperten for deres støtte til dette indlæg. Hos avXperten finder du alt det bedste indenfor elektronisk tilbehør som kabler, luftkølere, rejseadaptere AirPods og meget, meget mere i deres sortiment på over 10.000 forskellige varer. 

Næste indlæg