Hvad Er Middeltal? Sådan Finder Du Middeltallet

Matematik
August 20th, 2020

Det kan være svært at holde styr på alle de forskellige matematiske begreber og betegnelser. Men det er ikke desto mindre ret afgørende for dine udregninger, at du har styr på netop, hvad de enkelte begreber dækker over.

Middeltal er et vigtigt begreb i matematik, som bruges til deskriptiv statistik - som går ud på, at du trækker informationer ud af et givent datasæt.

Middeltal - Gennemsnittet

Middeltal er det, som man kalder for en middelværdi. Det er med andre ord gennemsnittet af dit datasæt. 

Du beregner middeltallet ved at lægge tallene i dit datasæt sammen, hvorefter du dividerer dette tal med antallet af tal, der er lagt sammen.

Har du for eksempel tre tal i dit datasæt, lægges de sammen, hvorefter resultatet deraf bliver divideret med tre. Resultatet du står tilbage med er dit middeltal - altså dit gennemsnit.

Middeltal er ikke det samme som en median. De to betegnelser forveksles ofte. Mens middeltallet er gennemsnittet, så er medianen det midterste tal i dit datasæt. 

Selvom middeltal er den korrekte matematiske betegnelse, så bruges gennemsnit oftest i hverdagen, når de fleste danskere skal henvise til middeltallet. Det kan godt medføre, at de fleste fra tid til anden glemmer, hvad middeltallet er. Men fortæller man dem, at middeltallet er det samme som gennemsnittet, så ved de fleste, hvordan man skal finde netop dette tal - helt uden brugen af matematiske formler. 

Middeltallet er nemlig en af de nemmeste værdier at finde, da man blot lægger tallene sammen og dividerer med antallet af tal, der er lagt sammen.

Tak for støtten

Tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et enormt udvalg af moderne elektronik som fx en smart trafikalarm eller et nyt gaming keyboard på avXpertens store webshop.

Næste indlæg