Hvad Er Procentpoint?

Matematik
July 3rd, 2020

Procentpoint hedder på engelsk percentage points. Procentpoint er en simpel regneregel, hvor du blot skal kunne din plus og minus for at udregne, hvor stor forskellen er mellem to procentsatser.

Eksempel

Hvis du har en procentsats, der er steget fra 20% til 30%, så er procentsatsen altså steget med 10 procentpoint. Så det eneste du skal gøre er at trække de to tal fra hinanden, og så har du tallet i procentpoint.

Det er vigtigt, at du ikke sammenligner det med 10%, da procent er det samme som opdeling i hundrededele.

Der kan derfor hurtigt opstå problemer, når man regner med procent af procenter, og derfor har man lavet det der hedder procentpoint i stedet.

Forskel på procentpoint og procent

Lad os sige, at du har afdragsfrit lån på 200.000 DKK til 10% i rente. Her skal du betale 20.000 DKK om året. Hvis denne rente stiger med 2% skal du betale 20.400 DKK om året.

Hvis renten derimod stiger med 2 procentpoint, så skal du i stedet betale 24.000 DKK - Det vil sige, at rentestigningen i stedet for er på hele 20%.

Ja, det kan altså være nemt at regne noget om til procentpoint, men hvis man misforstår, hvad forskellen er, så kan det altså hurtigt være en fatal fejl.

Procentpoint bliver ofte brugt, når der er politisk valgkamp. Hvis en meningsmåling fortæller, at et parti er gået fra at få 2% af stemmerne til 4% af stemmerne, så er de altså steget med 2 procentpoint. Deres fremgang i procent ville være 100%, hvilket ville lyde voldsomt, og derfor bruger man procentpoint, så det er mere overskueligt.

Næste indlæg