Hvad Er Kommunisme? Få Styr På Ideologien

Samfund
August 14th, 2020

Ismerne er der mange af, men en af de ismer der har præget det 20'ende århundrede mest, er unægtelig kommunismen.

Men hvad er kommunisme - og hvordan har den præget verden igennem i snart 200 år? Vi ser her på kommunismen, dens historie og dens indflydelse på verden, som vi kender den.

Kommunismen - Modparten til kapitalismen

Kommunisme er en politisk ideologi, der bygger på fællesskab og tanken om, at det er folket og staten, der styrer.

Kommunismen har sin oprindelse i socialismen og arbejderbevægelsens Rusland i midten af 1800-tallet. Her står den tyske filosof og forfatter Karl Marx sammen med den tyske forretningsmand og forfatter Friedrich Engels som de to, der skabte det litterære grundlag for kommunismen, da de med bøgerne "Den kommunistiske manifest" og "Kapitalen" skabte det ideologiske grundlag for kommunismen.

Kommunismen var her en ideologisk tilgang for at sikre bedre vilkår for arbejderne, som i mange lande var underlagt styringen af en lille og meget rig elite. Oprindeligt var tilgangen, at alle skulle være lige.

Det ændrede sig dog, da kommunismen blev indført i praksis. De kommunistiske lande blev her nærmest øjeblikkeligt til diktatoriske styreformer med en ekstrem topstyring. I Rusland blev zar-regimet derfor erstattet af en diktaturstat med en despot i front.

Modparten til kommunismen, hvor alle er lige og samfundsøkonomien styret og på mange måder fastsat af staten, er kapitalismen, hvor det er de frie markedskræfter, der på mange måder fastsætter samfundsøkonomien.

Væbnet revolution var en grundlæggende tilgang for kommunismen og var også metoden, da kommunisterne overtog magten i Rusland og dannede Sovjet. 

Revolution, eller invasion og væbnet nedtrykkelse, var efterfølgende også metoden, da Sovjet i årene omkring og efter Anden Verdenskrig skulle udbrede ideologien, der især blev forsøgt udbredt i Østeuropa, Mellemøsten, Asien og Sydamerika.

Konflikten mellem kommunismen og kapitalismen førte til "Den kolde krig", som var en kamp mellem ideologierne med USA og Sovjet på hver deres side. Den kolde krig sluttede reelt, da Sovjet blev opløst i 1991 ovenpå årtier med forringet økonomi i Sovjet på grund af den kommunistiske tilgang til økonomisk styring.

Tak for støtten

Vi vil gerne sende et tak til avXperten, der via støtte har gjort udarbejdelsen af denne artikel til en mulighed. AvXperten er en danskejet webshop, der har et hav af smarte elektroniske gadgets. På deres hjemmeside kan du blandt andet finde en digital fotoramme, så du kan have dine billeder kørende som dias i dit hjem eller på kontoret. Giv dem et visit, hvis du mangler nyt elektronisk udstyr.

Næste indlæg