Hvad Er En Ideologi? » Politik & Filosofi

Samfund
May 25th, 2020

Der er mange forskellige holdninger til, hvordan et liv skal leves, og hvordan et samfund skal skrues sammen. Generelt er mennesker flokdyr, og kan godt lide at have medmennesker med både de samme og forskellige meninger. Vi forklarer lidt om, hvad en ideologi er.

Der findes mange former for ideologier, men der er tre hovedideologier, der går igen i det danske politiske system. Det er liberalisme, socialisme og konservatisme.

Hvad er en ideologi? En ideologi kan betegnes som et sæt regler over en gruppes politiske, filosofiske og religiøse overbevisninger. Ideologier bliver brugt til at forklare samfundsopfattelser og systemer, når det kommer til at beskrive, hvordan den politiske dagsorden er eller bør være.

Der er ikke en ideologi, der er mere rigtig end en anden, og man behøver ikke at være enig med alle tilgange for at karakterisere sig selv med en ideologi. Der findes dog utrolig mange ideologier, og til disse findes der også “under” ideologier.

Man behøver heller ikke at identificere sig selv med en ideologi. Man har dog ofte nogle holdninger, som passer bedre til nogle ideologiers værdier end til andres. Ens egne tanker kan sagtens blive påvirket løbende fra medmennesker, medier og erfaringer.

Her er en liste over nogle af de mest kendte ideologier

  • Liberalisme
  • Socialisme
  • Konservatisme
  • Kapitalisme
  • Anarkisme
  • Kommunisme
  • Fascisme
  • Nationalisme

Du har sikkert hørt om nogle af ovenstående ideologier, men der findes mange mange flere. Religion, miljø, racisme, menneskerettigheder, dyrevelfærd, økonomi og meget mere, har som regel en plads i diverse ideologier, og nogle laver ideologier er ofte rettet direkte mod et felt, hvorimod de store politiske partier er og bliver nødt til at tage stilling til de fleste samfundsmæssige vigtige punkter.

Højreorienteret Vs. Venstreorienteret

I det danske politiske spektrum er socialisme forbundet med de venstreorienteret, og liberalisme er forbundet med de højreorienterede. Her er der blandt andet et vidt forskelligt syn på, hvor meget man bør betale i skat til staten.

Det kan være svært at nå til enighed i sådanne diskussioner, og i dansk politik ses det, at desto tættere man er på hinanden i det politiske spektrum, desto nemmere er det at nå til enighed i forhold til, hvordan politik skal praktiseres.

Det var ganske kort om, hvad en ideologi egentlig er. Vi vil løbende gå i dybden med nogle af de store ideologier og de mest populære ideologier herhjemme i Danmark.

/Tak fordi du læste med og...

Tak for støtten

Vi vil gerne sende et stort tak til Formula Swiss, der via støtte har gjort udarbejdelsen af denne artikel til en mulighed. Formula Swiss er en familieejet virksomhed fra Schweiz, der producerer økologiske produkter, der indeholde CBD. De skriver også informative artikler om, hvad CBD er. Kunne du tænke dig at vide mere, kan du læse en af deres artikler her: https://dk.formulaswiss.com/blogs/cbd/hvad-er-cbd

Næste indlæg