Hvad Er En Fortolkning?

Dansk
May 10th, 2021

En fortolkning kan betyde to forskellige ting.

1.

Du udtaler dig om en opfattelse, analyse eller forståelse af en tekst eller lignende. Det kan også være en situation eller en oplevelse.

2.

Man laver en gengivelse af et kunsterisk værk, en melodi eller en rolle.

Uddybning

De fleste af os har nok været i forbindelse med fortolkning i folkeskolen, når man har læst en tekst eller kigget på et billede. Ligeså snart man siger noget om en tekst eller et billede, fremstår det som en fortolkning af den pågældende ting. 

Man ved ikke, hvad forfatteren eller kunstneren har tænkt, da han eller hun har malet eller skrevet det, man sidder med foran sig. Derfor kan der være mange forskellige meninger eller fortolkninger, som kan komme på banen, når man snakker om det med andre. 

I forhold til melodier er der lavet mange fortolkninger af forskellige sange, eksempelvis i programmet: 'Toppen af poppen'. Her laver de fortolkninger på kendte hits og laver dem om til deres egen stil, hvor de efterfølgende synger dem overfor hinanden. Mange af de nye versioner er faktisk blevet enormt populære efterfølgende og er blevet hits endnu engang.

Fortolkning er også meget individuelt og man kan sagtens mene og analysere forskellige ting, selvom man kigger på det samme.

Jeg håber ovenstående har været med til at gøre dig klogere på fortolkning.

Her skal vi huske at takke: Perlen Odense, der har ydet support og har økonomisk finanseret tilstedeblivelsen af denne tekst. Der kan du blandt andet bestille: Sif Jakobs. Tusind tak for støtten, siger vi.

Næste indlæg