Hvad Er En Fodnote? Kend Den Kendte Noteform

Dansk
August 26th, 2020

Der finde flere former for noter, men en note du næppe slipper udenom i forbindelsen med en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, er en fodnote.

En fodnote er en noteangivelse, hvor der henvises til en kilde på bunden af siden. Her er der typisk angivet en tal i teksten, der refererer til en bestemt kilde, der står nævnt eller beskrevet nederst på siden. Du bruger for eksempel fodnoter, hver gang du kommer med en faktuel påstand i din tekst. Her referer fodnoten til den kilde, der dokumenterer påstanden.

Fodnoten - Noten der fik stor politisk betydning

At fodnoter er noget, der bruges ofte, har man set gennem mange år. I 1980'erne blev fodnoten endda en stor del af den danske sikkerhedspolitik i perioden fra 1982-1988.

Her blev regeringen gentagende gange af et flertal i Folketinget pålagt at tage afstand fra konkrete NATO-beslutninger, hvorved Danmark, trods fuldt medlemsskab af NATO, ikke kunne støtte fuldt op om alle beslutningerne.

Her blev de danske forbehold markeret som fodnoter i de generelle bestemmelser fra NATO, hvor den danske regering på baggrund af et flertal i Folketinget måtte undsige sig beslutningerne. Dette blev oftest gjort i fodnoter til NATO-bestemmelserne og gjorde, at disse forbehold blev kaldt for Fodnotepolitikken.

 Oftest har fodnoter ikke så dramatisk en indflydelse, som de fik for den danske sikkerhedspolitik i 1980'erne, hvor Den Kolde Krig hærgede. Typisk bruges fodnoter i rapporter eller videnskabelige tekster, så referencen til kilden ikke forstyrer læsevenligheden. Du ser også fodnoter brugt på nettet. Disse er især brugt på Wikipedia, hvor de små tal, som du støder på i teksten, refererer til kilder angivet sidst i teksten. Disse kaldes dog for slutnoter, da de referer til noter i slutningen af teksten og ikke nederst på en trykt side, som fodnoter gør.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af moderne elektronik på deres webshop, som eksempelvis en ny router, et nyt gaming keyboard, en lækker bluetooth højttaler og meget andet.

Næste indlæg