Hvad Er Gammastråling? Radioaktiv Stråling

Fysik & Kemi
May 26th, 2020

Gamma er det tredje bogstave i det græske alfabet. Det kan være, at du har hørt nogen sige Alpha, Beta, Gamma. Stråling er udsendelse af bølger fra partikler, og der findes tre forskellige former for radioaktiv stråling.

De tre former for radioaktiv stråling

Radioaktiv stråling kan være yderst farlig i store mængder. Radioaktivitet er dog en naturlig proces og kaldes også ioniserende stråling. De tre mest almindelige former for radioaktiv stråling er Alpha, Beta og gamma.

  • (?) Alpha
  • (?) Beta
  • (?) Gamma

I dagens artikel vil vi hurtigt forklare lidt om, hvad gammastråling egentlig er.

Hvad er gamma stråling?

Hvis du har fulgt med i Marvels univers, bliver Bruce Banner til Hulk, efter han eksperimenterer med gammastråling. Det er selvfølgelig fiktion. Gamma stråling er dog stadig yderst farlig, hvis man støder på det i koncentrerede mængder, og det er den mest energirige form for elektromagnetisk stråling i det elektromagnetiske spektrum.

Det vil sige, at gammastråling har den højeste frekvens, når det kommer til elektromagnetisk stråling, og det er utrolig svært at stoppe strålingen. Her bruges der typisk bly for at stoppe gammastråling.

Gammastråler kan nemt trænge gennem kroppen, og man bruger blandt andet gammastråling til behandling af kræft. Her bruger man strålingen til at slå celler i stykker, og derfor er strålingen også yderst farlig for mennesker.

Man bruger gamma til at bekæmpe kræft, men man kan altså også udvikle kræft, hvis man bliver udsat for gamma- og radioaktiv stråling.

Du kan se gamma symbolet på ovenstående billede. Gammastråling er lys og minder på den måde om synligt lys. Det er klart den sværeste strålingsform at stoppe, når det kommer til radioaktiv stråling, og gammastråling kommer fra millioner af kilometer fra ude fra rummet, og kan andet opstå ved, at stjerner kollapser.

Gamma består af lyspartikler og fotoner, og det er først når det bliver udviklet i koncentreret mængder, at gammastråling er farlig. Dette ses blandt andet ved atomkraftværker.

Man kan bruge det der hedder en geigertæller opkaldt efter Geiger-Müller til at måle radioaktivitet.

Tak for støtten

Vi vil gerne takke Billig Fitness, der via støtte har gjort udarbejdelsen af denne artikel til en mulighed. Billig Fitness er en forhandler af træningsudstyr i hele Norden. Mangler du en yoga- eller træningsmåtte i Norge hedder det treningsmatter, og mangler du håndvægte, hedder det manualer.


Vi sender et stort tak for jeres support fra Study Quiz redaktionen.

Næste indlæg