Hvad Er Et Molekyle? Atomer Af Kemiske Bindinger

Fysik & Kemi
June 5th, 2020

Amedeo Avogadro er anerkendt for at bidrage til molekyle teorien helt tilbage i 1811. Et molekyle er defineret ved at være den mindste partikel af et grundstof eller en kemisk forbindelse.

Man betegner molekyler på to måder: Homonuklear og heteronuklear.

  • Homonuklear er molekyler der kun indeholder et grundstof.
  • Heteronuklear er molekuler der indeholder af to eller flere grundstoffer.

Så hvad er et molekyle præcist? Et molekyle kan består af mindst flere atomer, der er bundet sammen via kovalente bindinger. Atomer er den mindste kendte bestanddel som man kan opdele materialer eller et stof i. Ordet molekyle stammer fra fransk molécule og kan oversættes til masse. Molekyler betegnes som formler, der angiver hvordan og hvor mange atomer der indgår i massen.

Molekyler er bundet til hinanden via kovalente bindinger. Kovalente bindinger opstår, når atomernes orbitaler overlapper hinanden, og de dermed deler de to eller flere elektroner i mellem sig.

Atomer og molekyler er så små, at det er ikke noget man kan se med det blotte øje. Men når du eksempelvis drikker et glas vand, så drikker du faktisk vandmolekyler. Et vandmolekyle er der mange der kender: H2O.

H2O er den kemiske formel for vand. Formlen betyder, at et vandmolekyle er sammensat af to hydrogenatomer og et oxygenatom.

En anden molekyleform er ilt også kaldes dioxygen. Atomnummeret for O er 8, og når man binder to atomer sammen til O2, så bliver det altså til ilt. Oxygen kan optræde i flere kemiske sturkturer, men den mest almindelige er altså O2, som er livsvigtig for livet her på jorden.

At have kendskab til molekyler er derfor essentielt for at forstå kemi. Kemi er læren og materiens forvandling, altså om hvordan alt stof kan brydes ned i atomer, og indgå i alverdens forskellige sammensætninger.

Det er derfor vigtigt at kende til, hvilke egenskaber der indgår i de forskellige molekyler, hvis man vil forstå sig på kemi.

Tak til Net2Kompagniet

Afslutningsvis vil vi gerne sende et stort TAK til Net2Kompagniet, der via deres støtte har gjort udgivelsen af denne artikel til en mulighed. Net2Kompagniet er leverandør af døre og vinduer i høj kvalitet, men også til billige priser. Så hvis dit hjem skal piftes lidt op, kan du eksempelvis finde et par nye dannebrogsvinduer, bondehusvinduer eller andre charmerende vinduer og døre til huset. Giv deres hjemmeside et visit, hvis du kunne tænke dig at se deres udvalg.

Næste indlæg